Grappling / BJJ

Braziliaans Jiu-jitsu (BJJ) is in Nederland een nog niet zo bekende Martial art, maar wereldwijd zeer populair. BJJ is voornamelijk gericht op grappling / het grondgevecht. Het doel is om een dominante controle positie te krijgen en vandaaruit de tegenstander tot overgave te dwingen. Het voordeel is dat een ieder op zijn eigen niveau en in zijn eigen tempo de sport kan beoefenen. Het mooie is dat door het grondgevecht de kans op blessures zeer klein is. Oud judoka’s kunnen daardoor hun judopak uit de kast halen en weer de mat betreden.

Onze lijn en benadering van BJJ

Budo Academy Physical is direct gelieerd aan een erkende internationale BJJ organisatie met banden in Japan en Brazilie. De school staat onder leiding van Carlos Toyota. Zijn groep noemen we daarom ook CTBJJ en daarom gebruiken we de naam BAP/CTBJJ voor de BJJ wedstrijden.

Wij zien Braziliaans Jiu Jitsu echter niet enkel als een wedstrijdsport maar ook als een zelfverdediging systeem. Naast de BJJ lessen geven wij ook de Jujutsu lessen die puur gericht zijn op zelfverdediging. Het feit dat wij deze lessen naast elkaar kunnen aanbieden ligt in het gegeven dat wij als Academy al meer dan 25 jaar bestaan en beschikken over twee ruim ingerichte Dojo's met een groot docenten team en een enorm uitgebreid lesrooster wat ruimte biedt om je trainingspakket exact op je wensen in te richten. Wij willen dan ook dat onze leerlingen door het volgen van de trainingen binnen onze Academy in staat moeten zijn om zichzelf te kunnen verdedigen wanneer ze in een vervelende situatie terecht komen. Het wedstrijdsport element is slechts een onderdeel van het geheel wat BJJ en Jujutsu te bieden heeft. Wel heeft Budo Academy Physical vele kampioenen voortgebracht. BJJ (met pak en zonder pak) is ook uitermate geschikt als trainings onderdeel voor het MMA (UFC).

Onze directe lijn gaat van Edgar Kruyning met zijn docententeam naar Carlos Toyota 4th degree black belt (Brazilië/Japan) en zijn leraar Osvaldo Alves 9th degree red belt (Brazilië) die weer een directe leerling was van de grondleggers van BJJ.

Budo Academy Physical is door Carlos Toyota aangesteld als vertegenwoordiger voor CTBJJ voor Europa en fungeert als hoofd school en aanspreekpunt voor Europa.

Grappling (BJJ / NO-GI)

Grappling is een worstelsport waarbij het grondgevecht centraal staat. Bij het Grappling werkt men alleen met werp-, klem, controle- en verwurgingstechnieken, daarom spreken we ook over:Submission wrestling. Stoot- en traptechnieken zijn niet toegestaan. Grappling is een zeer belangrijk onderdeel voor MMA (Mixed Martial Arts), maar kan ook als sport apart beoefend worden. Voor de MMA beoefenaars is het aan te raden om degrappling lessen te combineren met Kickboksen.De combinatie met het Kickboksen is daarom enorm belangrijk wanneer je grappling traint voor je MMA ontwikkeling. Daarom heeft Budo Academy Physical de trainingen Grappling en Kickboksen achter elkaar gepland voor een optimaal trainingsaanbod.

Tijdens de lessen dragen de deelnemers over het algemeen een korte broek en T-shirt. Dat is reden waarom Grappling bij ons BJJ/no-gi wordt genoemd. Gi staat voor het alom gebruikte Judopak. Het trainen zonder pak aan geeft het spel een geheel andere benadering. Juist om ook dit te trainen vertrek je je gehele benadering van deze sport. Wanneer je de training uitbreidt met MMA en/of kickboksen heb je het meest complete pakket samengesteld. Zeker voor de wedstrijdsporters die Grappling, BJJ en/of MMA wedstrijden willen willen doen, raden we deze lessen aan. Voor degene die ook zelfverdedigingstechnieken willen leren kun je de lessen Yoseikan-Jujutsu volgen.

Kan ik zomaar met BJJ of Grappling beginnen?

Tijdens de lessen wordt je staps gewijs mee genomen in het BJJ of grappling spel. Je zult merken dat het een enorm technisch spel is waar je aan kracht alleen niet genoeg hebt. Toch zul je ervaren dat je conditie en algehele fysieke gestel sterker zal worden. Bij Budo Academy Physical traint iedereen met elkaar. Er wordt rekening gehouden met ieders niveau. Iedereen is ooit begonnen en iedereen weet hoe moeilijk het is om te beginnen aan een nieuwe sport. De sfeer bij Budo Academy Physical is heel gemoedelijk en gericht op het verbeteren van ieders niveau. Het is dan ook de taak van de gevorderden binnen de Academy om beginners te helpen bij hun opstart fase. De beoefenaars leren alle facetten van het grondgevecht en aldoende zal je er steeds meer van begrijpen tot het je niet meer los laat....

Jaarlijks organiseren we een aantal interne toernooien om wedstrijdervaring op te doen en ons jaarlijkse trainings weekend o.l.v. Carlos Toyota.

Oorsprong van BJJ

Het was Sensei Mitsuyo Maeda, een grootmeester in Kosen (Busen) Judo, een vorm van judo die zich specialiseerde in het grondgevecht (Ne-waza) , emigreerde naar Brazilie. Het judo van ver voor de 2e wereld oorlog en het westrijdsysteem van die tijd was niet te vergelijken met het huidige Olympisch Judo. Zo waren er bijvoorbeeld geen gewichtklassen en tevens stond het Judo nog dicht tegen de vele jiu jitsu stijlen die nog actief waren in Japan. De term/naam judo was nog niet algemeen in gebruik en meesters van oude jiu jitsu stijlen gebruikte de naam van het nieuwe judo naast het jiu jitsu. Pas na de 2e wereld oorlog is de rol en dominantie van de Kodokan (hoofd judoschool in Japan) enorm toegenomen.

Maeda trainde Carlos en Helio Gracie. Het was deze enorme familie die de stijl die ze leerde van Maeda verder ontwikkelde. Mede door de afstand, beperkte communicatie middelen, keuzes en de geisoleerdheid is de Gracie familie niet mee gegaan met de ontwikkelingen van het modern judo in Japan. Hierdoor is er een eigen discipline ontstaan die we nu kennen als Braziliaans Jiu jitsu.

 

Internationale doorbraak

De stijl van de Gracie familie was in Brazilie al zeer berucht maar door de eerste UFC wedstrijden in de de Verenigde Staten lieten ze pas echt hun superioritiet zien. Tijdens de eerste Mixed Martial Arts (MMA) wedstrijden was duidelijk te zien dat vele disciplines tekort kwamen in een allround full-contact wedstrijd. Juist het grondgevecht bleek doorslaggevend te zijn om brute kracht met pure techniek te controleren en tot overgave te dwingen.

Graduatie systeem

Het banden systeem is anders georganiseerd dan in de meeste disciplines. Het is de leraar die bepaald op wat voor een niveau de leerlingen zich bevinden. De linage van de leraar is bij Budo academy Physical heel duidelijk.

Het is Carlos Toyota die vanuit Japan/Brazilie toezicht houdt op graduaties binnen de Budo Academy/Sogo Budo in samenspraak met Edgar Kruyning. Carlos Toyota is weer leerling van Osvaldo Alves (Copacabana Brazilie) een rode band houder. De leraar beoordeelt het niveau van de leerling mede op basis van zijn kennis en kunde, niveau tijdens oefenpartijen in de Academy en wedstrijdresultaten.

Het docenten team van Budo Academy Physical zijn allen in het bezit van de zwarte band: Edgar Kruyning, Erik van der Wal, Minh Ho (Toko) en Marco Querreveld.

De banden die men kan behalen zijn hierboven gegeven:

 

 

 

Vaak geïmiteerd, nooit geëvenaard.

Budo Academy Physical. Sinds 1991 een begrip op het gebied van oosterse krijgskunsten.