Capoeira

Capoeira is een Braziliaanse spel wat gevecht, muziek, acrobatiek en dans combineert. In Brazilië wordt Capoeira vaak beoefend in een kring van mensen die live muziek maken door middel van diverse Afrikaanse trommels en Pandeiro’s (tamboerijn), waar het capoeiraspel wordt gespeeld. Door middel van soepele bewegingen draaien en balanceren de twee spelers om elkaar heen, wat een erg spectaculair gezicht is.


 

 

Capoeira is ontwikkeld in Brazilië op de slavenplantages waar de slaven hun vechttechnieken camoufleerden in een dans. Op dit moment is Capoeira in Brazilië de nationale sport, en de 2e populairste sport naast voetbal en de populariteit groeit nog steeds.
 

 

De Ginga is een slingerende beweging die de basis vormt voor de meeste technieken en vervolgbewegingen. De aanvallen zijn meestal trappen, vegen en takedowns. Stoten zijn minder gebruikelijk. Er komen veel draaiende bewegingen voor die niet alleen mooi zijn om te zien, maar ook snelheid en kracht in het lichaam oproepen, bijvoorbeeld de vele acrobatische bewegingen, zoals vanuit de handstand met twee benen gemaakte, hoog schoppende bewegingen kunnen gebruikt worden. Zowel de aanvaller als de verdediger bewegen op de muziek.


 
 

Tijdens de lessen maken de beginnende leerlingen kennis met de basis elementen van Capoeira zoals dansbewegingen, acrobatiek, trappen, vechttechnieken en muziek. De lessen worden verzorgd door een ervaren instructeur. Op een fysiologisch verantwoorde wijze wordt daarnaast gewerkt aan een toename van conditie, kracht en lenigheid. Dit wordt verder uitgebouwd bij de gevorderde leerlingen waarbij meer aandacht wordt besteed aan conditie, acrobatiek, combinaties, muziek en het Capoeira spel. Tijdens de training is het belangrijk om makkelijk en los zittende kleding aan te doen. Capoeira wordt normaal gesproken op blote voeten beoefend.

Vaak geïmiteerd, nooit geëvenaard.

Budo Academy Physical. Sinds 1991 een begrip op het gebied van oosterse krijgskunsten.