Algemeen

Judo is één van de meest bekende budo activiteiten ter wereld. Zoals veel budo activiteiten is judo ontstaan uit traditionele Japanse Ju Jutsu scholen. De grondlegger van het Judo, Jigoro Kano Sensei, heeft door alle stoot en traptechnieken uit de oude jutsu stijlen te verwijderen, in 1882 een systeem ontwikkeld waardoor een ieder in staat is om op een zeer veilige manier Judo als sport te beoefenen.

 

Het doel van Judo is zo maximaal mogelijk gebruik te maken van de kracht en snelheid van de tegenstander. In de praktijk betekent dit vooral dat de judoka de partner uit balans moet zien te brengen en daarbij zijn of haar eigen balans probeert te behouden. Het is de bedoeling om de partner met de rug op de grond te gooien, daar te houden en controleren (mbv houtgrepen) of tot overgave te dwingen (mbv verwurgingen va 12 jaar en armklemmen va 16 jaar). NOS Sport - Goud Huizinga 2000

 

De meerwaarde van Judo als recreatieve sport

Judo is een perfecte manier om conditioneel met je gehele lichaam te sporten. Alle spiergroepen zullen tijdens een Judoles in gebruikt worden, omdat  zowel het staande stoei-spel (randori tachi waza) als het grond stoei-spel (randori ne waza) wordt beoefend. Door deze veelzijdigheid van bewegingsvormen verbetert ook  het coördinatievermogen. De Judoka krijgt meer controle over zijn of haar eigen lichaam en leert zichzelf beschermen door valbreektechnieken. Ook de mentale balans van de Judoka is erg belangrijk.

 

Om het Judo goed en veilig te kunnen oefenen zijn er een aantal regels die in acht dienen te worden genomen (Judo etiquette). Dit stukje discipline wordt vanzelf bijgebracht tijdens de lessen en zal uiteindelijk leiden tot zelfdiscipline. Bij Judo is er tevens sprake van een noodzaak tot samenwerken, wat uiteindelijk kan leiden tot goed sociaal gedrag. Judo heeft daarom dus een geestelijk- en lichamelijk- vormend karakter. Kinderen die aan Judo doen zullen al snel, op verschillende vlakken, een voorsprong kunnen krijgen op kinderen die weinig aan sport doen.

 

Judo als medische- en/of gedrags-ondersteuning

Het geheel nieuwe concept ontwikkeld op de Budo Academy Physical heeft als doel om kinderen die, om wat voor reden dan ook, buiten de boot vallen te ondersteunen d.m.v judo. Problemen zouden dan kunnen zijn; lichte motorische storingen, ADHD en lichte gedrags aanpassings problemen waardoor het kind moeite heeft om in een groep te kunnen functioneren. Deze problemen proberen we tijdens alle lessen te signaleren en koppelen we terug met de opvoeders. Dit is dan ook de reden dat u altijd persoonlijk met de docent van de Budo Academy een afspraak moet maken voor een proefles, zodat de situatie van uw kind kan worden besproken en gezocht kan worden naar het juiste lesuur. Na deze proefles zal de judoleraar verslag uitbrengen aan de ouders/opvoeders.

Judo als wedstrijdsport of traditionele Budo activiteit

Bij Judo ben je niet verplicht om deel te nemen aan wedstrijden, maar kan wel als je dit leuk vindt. Bij Budo Academy Physical wordt op hoog en beginnend niveau aan diverse wedstrijden deelgenomen, zowel individueel als in teamverband. Bij wedstrijdjudo zul je jezelf moeten meten in onderlinge competitie. Voor velen is dit een echte uitdaging waar je veel van leert. Als beginnende judoka zul je echter moeten groeien in het deelnemen aan wedstrijden. Gelukkig is er meestal een coach aanwezig om aanwijzingen te geven tijdens de wedstrijd en achteraf te helpen, om te gaan met winst of verlies. In overleg met de docent is het ook mogelijk om speciale wedstrijdtraining te volgen.

 

Vanzelfsprekend kan Judo ook beoefend worden zonder deel te nemen aan wedstrijden. Voor de meer gevorderde judoka bestaat de mogelijkheid om traditionele kata’s te beoefenen. Dit zijn strak voorgeschreven stijlvormen welke een zeer hoge mate van concentratie vereisen.Bij judo kan men de gevorderdheid zien aan de kleur band. Via wit (6e kyu), geel (5e kyu), oranje (4e kyu), groen (3e kyu), blauw (2e kyu) en bruin (1e kyu) kan men uiteindelijk het nationale examen voor de 1e dan (‘Zwarte band’) afleggen. Voor de jeugd wordt een extra onderverdeling in slippen toegepast om de gevorderdheid te laten zien. De Judo graduaties zijn geregistreerd bij de Judo Bond Nederland als overkoepelende organisatie.

 

Judo kan door alle leeftijdsgroepen worden beoefend. Per leeftijdsgroep en niveau worden de deelnemers zo zorgvuldig mogelijk ingedeeld. Bij Budo Academy Physical wordt er onderscheid gemaakt tussen Tuimeljudo (vanaf 3 jaar), jeugd Judo (5-15 jaar) en volwassenen judo (vanaf 16 jaar). De Judolessen vanaf 16 jaar zijn geschikt voor voormalig jeugdjudoka's die graag door willen gaan met Judo. Deze Judoka's proberen naar de zwarte band toe te werken en krijgen daarvoor uitgebreide verdieping in alle technieken. Deze lessen zijn ook uitermate geschikt voor voormalig Judoka's die de draad weer op willen pakken, voor mensen die graag traditioneel Judo willen beoefenen en voor de vele ouders die zelf kinderen op Judo hebben zitten.

 

 

Onze lijn

Onze Judo lijn ligt in het Kosen (Busen) Judo. Deze stroming is erg gericht op Ne-waza (grondwerk) Doordat we gebonden zijn aan Olympisch judo is ook het Tachi-waza (staan werk) sterk vertegenwoordigd. In het volgende overzicht zal terug te zien zijn waar wij vandaan komen. Ook zullen bij de verschillende leraren prominente personen/kampioenen benoemd worden.

 

Edgar /kruyning (7e dan)

   |

Chris de Korte (9e dan)[leraar/trainer Mark Huizinga (6e dan), Theo Meijer (6e dan), Edith Bosch (6e dan), Marjolein van Unen (7e dan), Angelique Seriese, Annika van Emden, Marhinde Verkerk (allen winnaars van OS, WK en/of EK medailles)] 

|

Ebii Goichi (9e dan, bijnaam 'God of Ne Waza') - Michigami Haku (9e dan) [leraar/trainer Anton Geesink (10e dan)] 

   |

Dai Nippon Butokukai/Busen - Hoofddocent Isogai Hajime (10e dan)

   |

Kodokan Judo - Kano Jigoro (founder of modern Judo)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vaak geïmiteerd, nooit geëvenaard.

Budo Academy Physical. Sinds 1991 een begrip op het gebied van oosterse krijgskunsten.